keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Sairaus ja oikeus



Ryhmämme on ollut hetkisen hukassa. Tutkimuskohteemme on pitänyt pelottavan matalaa profiilia, toisin sanoen Johanna Tukiainen ei ole kirjoittanut blogiinsa eikä esiintynyt Seiskan Kääk –palstalla vähään aikaan. Mutta vihdoin näemme valoa tunnelin päässä (lähde: tunneli)

Seiska on uusinut sivunsa ja tutkimuskohteemme blogi on siirtynyt videoaikaan. Se on toisaalta harmi, sillä videosta ei jää kirjallista materiaalia jälkipolville, toisaalta hyvä, sillä videosta kykenee selvittämään tutkittavan henkilön fyysisen ja psyykkisen tilan. Tai no, tässä tapauksessa ja tämän tutkimuskohteen kanssa, tuota psyykkistä tilaa ei tarvitse kauheasti edes tutkia. 

Hiljaisuuteen löytyi kuitenkin selitys; Johanna Tukiainen on vakavasti sairas. (lähde: Johanna Tukainen). Hän potee munuaisaltaan tulehdusta, joka hoitamattomana voi johtaa verenmyrkytykseen tai keuhkokuumeeseen. (lähde Johanna Tukiainen). Potilas ei saa rasittaa itseään millään tavalla, ei edes käydä lähikaupassa ostamassa ruokaa. (lähde: Johanna Tukainen) ”Aika tiukkoina esiintyneet sairaanhoitajat ja lääkärit” kirjoittivat sairauslomaa aina 17.05. asti. (lähde:Johanna Tukiainen).

No, munuaisaltaan tulehdus (pyelitis) on itse asiassa hieman normaalia hieman pidemmälle kehittynyt virtsatieinfektio. Tulehdus saattaa aiheuttaa kipuja, jotka toisilla potilailla voivat olla koviakin. Toiset kärsivät vain lievästä selkä- ja/tai kylkikivusta.  Normaalisti pyelitistä hoidetaan antibiooteilla kotihoidossa, mutta jos tulehdusarvot eivät laske, potilas voidaan ottaa myös sairaalaan antibioottihoitoon. (lähde: lääkärit). 

Johannaa hoitaneet lääkärit siis esiintyivät hyvin tiukkoina ja kielsivät potilaalta jopa päivittäisen kaupassa käynnin. Tämä liikkumisrajoitus ja sairasloma, joka jatkuu näppärästi aina 17.05. asti, estää luonnollisesti Tukiaisen osallistumisen 15.05. pidettävään oikeudenkäyntiin (lähde: Johanna Tukiainen). Jos kuitenkin yleinen syyttäjä tai tuomari (tai joku muu) pakottavat sairauslomalla olevan Johannan osallistumaan oikeudenkäyntiin, riskinä on pyörtyminen, sairauden uusiminen ja sairausloman jatko viikolla tai kahdella (lähde: Johanna Tukainen). Sitä kun ei koskaan tiedä.

No ei tiedä ei. Huolimatta tiukoista liikkumisrajoituksista, pyörtymisen ja sairauden uusimisen riskeistä, Johanna jaksoi kesken sairauslomaansa raahautua kuitenkin Seiskan kuvauksiin, jossa neitokainen meikattiin Marilyn Monroeksi ja hän kähisi Happy Birthday To You Mr. President -biisin nauhalle. 

Ja Johannaa ihan jännitti. Kyseisessä sessiossa kuvattiin kuulemma televisiomainos televisioon ja video Seiskan liveen.(lähde Johanna Tukiainen). Johannan mukaan oli aivan käsittämätöntä, lähes pelottavaa, kuinka ammattimeikkaajat voivatkin tehdä erilaisia lookkeja! (lähde: Johanna Tukiainen). Muutama kysymys edellisestä; mihin muualle televisiomainos voitaisiin kuvata kuin televisioon ja eikö ammattimeikkaajien ammattitaito ole Johannalla jo tiedossa kun itsekin sellainen on? Ainakin oman CV:nsä mukaan.

Videon nähtyämme, ilman että tiesimme, että tarkoitus oli olla Marilyn Monroe, emme olisi kyllä ihan heti arvanneet, että Marilynhan se siinä! (lähde: tutkimusryhmän raati). Mieleen tuli enemmänkin joko Anneli Saaristo tai Dame Edna. Mutta nyt ei siis muuta kuin televisioon kuvattua televisiomainosta odottelemaan!

Ja lopuksi, sairausloma estää oikeuden istuntoon osallistumisen. Todisteeksi tästä riittää sairauslomatodistus. Toisaalta, jos vastaaja ei saavu oikeudenistuntoon, juttu voidaan käsitellä ilman häntäkin, mikäli tuomiona on sakkorangaistus tai maksimissaan 3 kk vankeutta (poikkeustapauksissa 6 kk) (lähde: Oikeuskaari). Luulisi Tukiaisen tämän tietävän, sen verran usein hän on oikeudessa pyörinyt ja onhan hänellä käytössään Juristi (kirjoitusasu Johanna Tukiainen), joka hoitelee kaikki sopimusasiat ympäri maailmaa ja heittelee haasteita näädille. Juuri tähän emme valitettavasti löytäneet tietoa siitä, mitkä tuomiot Tukiaisella vielä ovat päällä, ainakin muutama vuosi sitten tuomioiksi tuli ehdollista vankeutta ja sakkoja. Mikäli jokin näistä ehdollisista rangaistuksista on vielä ns. aktiivinen, ei ehdollinen tuomio ole enää vaihtoehto.(lähde: yksi tuomari

Joten rakas Johanna, et sinä siitä oikeudenkäynnistä pääse livahtamaan. Et varsinkaan sairauden siivellä kun esiinnyt julkisuudessa vaikka päällä on ”erittäin tiukka rasittumiskielto”. Sorry.   Mutta ehkäpä voit taas myöhästyä niin kuin viimeksi, silloinhan syynä oli Kanarian matka, nyt se voi olla vaikkapa allas. Munuaisallas.

3 kommenttia:

  1. älkääpäs nyt sekoittako ennestään sekaista soppaa. Tuo sairauslomavideo on kuvattu viime keväänä. Suoraa Tuksua- sarja on noin vuoden vanha, vaikka nimestä voisikin päätellä ihan jotain muuta.
    Sitä videoblogiaan tuksu ei ole vielä päässyt päivittämään teknisten ongelmien takia, mutta ehkäpä jo maanantaina...


    VastaaPoista
  2. Tukiaisen kohdalla eivät päde minkäänlaiset "normi"käytännöt kuten esimerkiksi uutisten/tapahtumien ajankohtaisuus. Myöskään rehellisyys, itsekriittisyys, todellisuustaju etc. ovat aivan tuntemattomia käsitteitä kun puhumme kohteesta nimeltä Johanna Tukiainen. Kaikesta tästä hyvänä esimerkkinä toimii mm. yllä mainittu Seiskan synttärivideo. Kohde ihan oikeasti usko itse näyttävänsä Marilynilta!

    VastaaPoista
  3. Tuosta ehdollisesta tuomiosta...Jos ehdollisen aikana syyllistyy rikokseen josta tuomitaan ehdotonta vankeutta niin sitten tuo edellinenkin rapsahtaa ehdottomaksi. Kyllä ehdollisia voi olla päällekkäin ja ehdollisen aikana saada esim.sakkotuomioita.

    VastaaPoista